Thai fried rice

Thai Fries Rice

Ingrediënten 4 personen

400 gr basmati rijst 400 gr kippedijenfilet in dunne stukje 2 tenen knoflook, geplet en gehakt 1/2 bloemkool in kleine roosjes 1/2 chinese kool in grove stukken 1 grote ui in stukjes 1 a 2 tomaten in stukjes Olie 2 eetl soyasaus (Thin soy sauce) 2 eetl vissaus 1/2 theel thaise kip kruiden poeder ( vervang door aromat als je t niet kunt vinden) 2 eieren

Bereidingswijze Kook de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking. Ik zelf kook de rijst standaard in een rijstkoker. Rijst erin met water, aanzetten en geen omkijken meer naar! De bloemkool en chinese kool gaan in een kom water totdat je ze gaat gebruiken. Bak de knoflook in de wok in wat olie op hoog vuur en voeg na een halve minuut meteen de kipstukjes toe. Bak de stukjes kip op hoog vuur tot ze wit zijn. Haal de bloemkoolroosjes met je hand uit het water, schud het overtollige water eraf en bak dan de bloemkoolroosjes mee met de kip. Na een minuut of 3 doe je hetzelfde met de chinese kool. Er gaat dus ook water mee de pan in, maar doordat de pan lekker heet is verdampt het meeste van het water. Wok de groenten en de kip voor nog ongeveer 2 a 3 minuten en voeg dan de sojasaus, vissaus en kip poeder toe. Het vuur blijft hoog. Maak een kuiltje in het midden of aan de zijkant van de wok en breek de eieren in de wok. Roer de eieren door het vocht wat zich verzameld in het kuiltje, laat even rusten en schep net voordat de eieren helemaal gestold zijn alles door elkaar. Al omscheppend nog een minuut of 2 verhitten en dan kunnen de tomaten en uien erbij. Bak nog ca. 2 min door en voeg dan al omscheppend steeds een gedeelte van de gekookte rijst erbij. Als alle rijst is toegevoegd kun je naar smaak nog wat vissaus of soyasaus toevoegen.

Serveertip Voor een lekker pittig smaakje maak je een Thaise saus: Meng 1 in ringen gesneden rode peper ( inclusief zaadjes) met 150 ml vissaus, 2 eetl citroensap en 1 theel suiker. Voeg dit naar smaak toe op je bord, net als sambal.