Authentieke Nasi Goreng

Ingrediënten

  • 250 gr. witte rijst (basmati of pandan)
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 prei
  • 1 kleine winterpeen
  • 100 gr. witte kool
  • +/- 10 takjes selderij(kruid)
  • 1 Spaanse peper (lombok)
  • 1 ½ tl. trassi
  • 2 cm verse galangawortel (laos) of 1 tl poeder
  • 1 ½ tl. korianderzaad (ketoembar)
  • 1 tl. komijnzaad (djinten)
  • 3 el. (arachide)olie
  • 200 gr. middelgrote garnalen
  • 3 el. ketjap manis
  • eventueel nog wat zout
  • 4 eieren

Bereiding

  1. Kook de rijst in ruim water gaar volgens de instructies op het pak. Giet de rijst af en laat de rijst helemaal koud worden, dan bakt hij het lekkerste op. Dus: liefst maak je de dag te voren een extra grote portie rijst en laat je het een nacht in de ijskast staan.

  2. Hak de ui, teentjes knoflook, winterpeen en witte kool fijn. Hak ook de selderijtakjes fijn.

  3. Verwijder – als je niet van pittig houdt – de pitjes uit de Spaanse peper en hak de peper ook fijn. Schil indien van toepassing de laoswortel en hak ook deze fijn. Doe de peper, trassi, laos, ketoembar en djinten, met eventueel nog een beetje zout samen in de vijzel en stamp alles fijn. Indien je gedroogde laos gebruikt, is het handig om een beetje olie toe te voegen, anders blijft het wel een erg droog mengsel. Als je geen verse laoswortel / galangawortel kunt vinden, kun je die vervangen door 2 cm. gember en eventueel een kneepje limoensap. De pasta gaat even stinken vanwege de trassi, maar dat verdwijnt bij het bakken.

  • NB: ik probeerde eerst om de boemboe in de mixer te maken, dat lukte bij mij niet omdat de hoeveelheden te klein waren; alles slingerde meteen langs de wand en de mesjes draaiden in het luchtledige. De vijzel werkte echt beter!
  1. Zet een wok op redelijk hoog vuur en doe 2 el. olie in de wok. Doe de stukjes ui, knoflook, prei, wortel en witte kool in de wok en schep dat om. Voeg de boemboe toe, na een paar minuten ook de garnalen en de rijst en zet het vuur dan op de hoogste stand, giet de ketjap erbij en blijf omscheppen, totdat de rijst heet en gebakken is. Dit duurt een paar minuten. Voeg op het laatst het selderijkruid toe, bewaar eventueel nog wat voor de garnering.

  2. Doe nog 1 el olie in een koekenpan en bak daar 4 eieren in op redelijk hoog vuur. De onderkant wordt dan lekker krokant terwijl het dooier nog zacht is.

  3. Serveer de nasi goreng direct en geniet. Selamat makan!