Christchurch

Date:		25 March 2015 at 20:26:49 CET

Een aantal jaar geleden was Christchurch nog een bruisende en gezellige stad, echter tijdens de aardbeving van 22 februari 2011 is de stad veranderd in een slagveld, en zo ziet het er nog steeds uit. Ongeveer tachtig procent van de gebouwen in het centrum zijn tijdens de aardbeving ingestort of zo ernstig beschadigd dat ze met behulp van explosieven afgebroken hebben moeten worden.

Hierdoor was ons bezoek aan de stad bizar en saai tegelijk. Bizar om te zien hoe de complete stad is veranderd in één grote bouwput en openbare parkeerplaats en saai omdat er amper nog iets te doen is.

’s Ochtends dronken we een koffie in een hip koffiezaakje in één van de buitenwijken waar horeca massaal naartoe is verhuisd na te zijn geëvacueerd uit het centrum; daarna liepen we het verwoeste centrum in.

Eerst richting een voormalig winkelstraat, waar nu alleen nog wat eettentjes zitten; vervolgens richting Cathedral Square, het voormalig hoofdplein dat ooit was omringd met statige gebouwen en een grote kerk, waarvan slechts nog foto’s en stukjes gevel in het museum te bezichtigen zijn, het plein zelf is veranderd in een grote gedenkplaats en bouwput.

Om iets meer te begrijpen van de impact van de aardbevingen, gingen we daarna richting Quake City, een museum met informatie, brokstukken, foto’s en videofragmenten van de bevingen. Erg imposant allemaal, voornamelijk de videofragmenten van interviews met bewoners die de ramp hebben meegemaakt.

Naast Quake City ligt een van de weinige winkelcentra die de binnenstad momenteel telt, Re:START; het is een uit containers opgebouwd centrumpje van pop-up stores welke weer worden gesloten zodra de uiteindelijke winkelstraten weer in gebruik kunnen worden genomen. We hebben hier nog wat tijd doorgebracht, voordat we via de wel overgebleven botanische tuinen terugliepen naar de auto en weer terugkeerden richting de camping.

Related photos