Frans Josef

Date:		14 March 2015 at 20:01:30 CET

Ondanks dat we vlak onder een gletsjer op de camping stonden, begon het na opkomst van de zon snel warm te worden. Waar het in Franz Josef bijna altijd regent, hadden we erg veel mazzel met een warm zonnetje en strakblauwe lucht!

Snel maakten we ons klaar om richting het lokale activiteitencentrum te gaan, waar we ons na een korte briefing en het aantrekken van sneeuwbestendige kleding op konden maken voor een helikoptervlucht van (jawel) vier minuten richting de gletsjer. Deze is namelijk de afgelopen jaren flink aan het smelten gegaan en waar je vroeger de gletsjer op kon lopen vanuit het dorp, is dat nu alleen nog mogelijk met de helikopter.

Op de gletsjer aangekomen kregen we cramp-ons, metalen onderbindsels met punten eraan, om onder onze schoenen te binden zodat we zelfs het gladste ijs veilig konden bewandelen.

Zelfs op de gletsjer was het prachtweer; onze gids Alex vond het zelfs niet nodig om zich warmer aan te kleden dan met t-shirt en korte broek, ondanks dat hij van ’s ochtends vroeg tot ’s middags laat op de gletsjer zou blijven.

De tocht startte onderaan de gletsjer en langzaam werkte we ons een weg naar boven. Gewapend met een houweel hakte Alex zich in het rond om de kwaliteit van het ijs te testen en op steile stukken trappetjes uit te hakken, zodat alle zeven deelnemers aan de tocht zich toch enigszins vertrouwd over het ijs konden manoeuvreren.

Na iets meer dan een uur kwam een grote waterval te voorschijn, één van de troeven van de Franz Josef gletsjer ten opzichte van de naastgelegen Fox gletsjer, met een grote regenboog eronder. Na een barre tocht ernaartoe, natgeregend door de nevel van de waterval, was het tijd om nog door twee ijsgrotten te klauteren, waarvan de eerste wel erg smal was, en vervolgens weer terug te lopen naar de landingsplaats van onze helikopter.

Het was een top ervaring, erg mooi om zo de gletsjer te bedwingen, en om weer op te warmen (wat niet nodig was gezien het weer) sloot de tour af met een entree naar de hotpools met zwembaden variërend van zesendertig tot veertig graden.

Related photos