Franz Josef

Date:		13 March 2015 at 02:21:09 CET

Vandaag een tweede lange rit voordat we uiteindelijk uitkomen bij het eeuwige ijs van de Franz-Josef gletsjer.

Het was een mooie rit langs de westkust van Nieuw Zeeland, met vele mooie baaitjes en rotsformaties in het water, en als hoogtepunt de pancake rocks, een groep rotsen dat er door de erosie van het zeewater uit is gaan zien als flinke stapels pannenkoeken. Ook werd er flink geadverteerd met de zogenaamde blowhole, wat niet meer bleek te zijn dan een gat in de rotsen waar zeewater uit spoot op het moment dat een golf tegen de rotsen sloeg.

We hadden prachtig weer, waar normaal de westkust bekend staat als een gebied van continu slecht weer. Ook bij de gletsjer was het lekker; waar we rekenden op kou en in ieder geval wat motregen, bleek het droog en behoorlijk warm te zijn!

Aangekomen in het dorp Franz-Josef, waar de bekendste gletsjer van Nieuw Zeeland ligt, hadden we een-eigenlijk veel te duur-tourtje geboekt voor de volgende dag en liepen we nog een stukje naar een punt waar we uitzicht hadden op de onderkant van de gletsjer. Twintigduizend jaar geleden liep de gletsjer nog helemaal tot aan de zee, maar inmiddels is de onderkant weggesmolten tot negentien kilometer bij de kust vandaan en zagen we alleen nog het onderste stukje van de gletsjer tussen de rotsen uitsteken.

Aangezien de supermarkten erg schaars waren geworden in de regio, aten we vandaag pasta cordon-bleu en was het afwachten tot de tocht van de volgende dag, waarbij we zelf de gletsjer op gaan!

Related photos