Nog even relaxen in Bangkok

Vlucht van Yangon naar Bangkok

Omdat we vanavond pas de avondvlucht naar Bangkok hebben en het in Yangon weer vijfendertig graden zou worden, besloten we vandaag te gaan zwemmen. Na het uitchecken vroegen we de drie dames bij de receptie of zij een paar hotels wilden bellen waarvan op internet stond dat niet-gasten er tegen een vergoeding gebruik kunnen maken van het zwembad.

Een vierde dame die duidelijk ook bij het hotel werkte besloot zich er ook mee te bemoeien en stonden er ineens vier dames voor ons naar hotels met zwembaden te zoeken. Helaas boden de meeste gevonden hotels geen mogelijkheid voor niet-gasten om er te zwemmen en de hotels waarbij dat wel mogelijk was kostten tussen de twintig en vijftig dollar, wat wij te gortig vonden voor een uurtje zwemmen.

Het leek erop dat zwemmen bij een hotel hem niet ging worden in Yangon, gingen we van de hotels over op zoeken naar openbare zwembaden. Al snel werd er eentje gevonden en belden de receptionistes ren taxi. Echter kregen we daarna van ze te horen dat alleen leden konden zwemmen in het zwembad, maar hoeveel een lidmaatschap kostte hadden ze niet gevraagd.

Al met al ging het echt op zijn Aziatisch. De inmiddels weer drie dames deden alles met zijn drieën, als er één belde gingen de anderen erbij staan om mee te luisteren, en je moest ze alles letterlijk vragen, want er ging niets vanzelf.

Na dit uiterst vermakelijke huzarenstukje van de Aziatische manier om iets te regelen, zaten we uiteindelijk in een taxi richting zwembad. En toen we uiteindelijk aankwamen, bleek het gevonden zwembad prima te zijn met een groot bad waar dames en heren netjes een eigen helft hadden in het zwembad en niet over de lijn die de helften scheidde mochten zwemmen.

In de namiddag, wanneer we genoeg hadden van het zwemmen, was het nog even lastig een taxichauffeur te vinden die de weg wist naar ons hotel. Maar toen we die uiteindelijk hadden gevonden, met hulp van een naast het zwembad gelegen hotel, verliep de reis terug naar het hotel voorspoedig en was het daar een kwestie van onze spullen pakken en vervolgens met een taxi, vergezeld met romantische Amerikaanse muziek van vele jaren terug, richting de luchthaven van Yangon te rijden.

Daarmee kwam een eind aan ons avontuur in Myanmar, een mooi avontuur als je het mij vraagt. Myanmar is ren land met heel veel geweldige mensen die nog echt oprecht zijn en je proberen te helpen, het leuk vinden om een praatje te maken (al durven ze dat vaak niet), en naar je zwaaien en breeduit glimlachen overal waar je gaat en staat, omdat ze simpelweg nog weinig toerisme kennen. Myanmar is ook het land waar je meer prachtige tempels, Budha’s, en andere religieuze bouwwerken tegenkomt dan je je vooraf voor kunt stellen en waar de mensen nog volledig volgens religieuze rituelen en normen en waarden leven.

En helaas ook een van de meest corrupte landen ter wereld, waar veel armoede heerst terwijl elk dorp wel één of meerdere compleet in het goud geklede stupa’s of complete tempels kent, waar zowel de lokale bevolking als de veelal Chinese toeristen er een zooitje van maken door rotzooi zonder enig pardon op de grond, uit de trein, of waar dan ook te gooien, en waar de bevolking onderdrukt wordt, ook getuige het nieuws vandaag dat de noodtoestand in Myanmar was aangekondigd door protesten tegen het regime in het land.

Maar al met al een erg fijn land om te reizen, geen problemen, alles is mogelijk, je hoeft nooit je tas te dragen want er is altijd wel iemand die beledigd is als hij of zij je tas niet mag dragen, openbaar vervoer is prima maar wel erg stoffig, taxi’s zijn prima en betaalbaar, het weer is super, en nogmaals het is een prachtig land met geweldige mensen.

Het is wel even opletten met geld, want je kan niet overal pinnen dus je moet voldoende perfecte en nieuwe dollarbiljetten meenemen, en je kunt het beste geen spullen vergeten van thuis, want winkeltjes zoals wij die kennen zijn er amper en we zijn bijvoorbeeld in de hele twee weken geen één winkeltje tegengekomen waar ze zonnebrandcrème verkochten (gelukkig hadden we genoeg).

Vaarwel Myanmar, en nu op naar Bangkok om morgen weer verder te vliegen richting Nieuw Zeeland!